2012. április 17., kedd

Sámán és az elemek

Sziasztok!
Világunk minden része az apró atomoktól a hegyeken át és még a testünk is a 4 elem egyfajta keverékéből épül fel. Ezek a tűz a víz a levegő és a föld. Mindenkinek megvan ,hogy melyik a domináns eleme, ezt sokféleképpen fejtegették már. Gondoljunk csak bele az embertípusokra.
A sámán a világ része és így a kapcsolata az elemekkel elengedhetetlen. De a sámán sokkal többet érhet el a hétköznapi embereknél az elemek segítségével. Itt a hétköznapit ne negatív értelemben értsük hanem csak a "tudatlanság" egy fokának.
Miért is van ez?
Mikor egy sámán elindul az útján, most vagy akár 1000 évvel ezelőtt. Egy idő után (viszonylag hamar) elérte azt a szintet ahol már tapasztalni kell és a saját útján rájönni a rítusokra a tárgyak megalkotására és minden egyéb dologra amire szüksége van. Ezek az utazások. Mielőtt beavatást nyer egy sámán át kell esnie legalább egy elem elfogadásán. És itt jön a csavar mert nem a sámán tanonc fogadja el az elemet, hanem az elem a sámánt. Az elemek szellemeivel álmában utazás alatt vagy akár egy éber vízióban is találkozhat. De az elfogadás mindig a sámán halálával jár.
Ne gondoljunk itt fizikai halálra. Az elem így fogadja el a sámán lelkét ,hogy kicsit magába olvasztja, elég, vízbe fullad, élve eltemetik. Vagy sok egyéb más módon is bekövetkezhet. Ilyenkor a halál nem fájdalommal jár már. Mikor bekövetkezik, egy mély elfogadás és egy olyan érzés önti el az embert ,hogy a világ tényleges részévé válik és mindenben jelen van. És ez az állapot napokig fent is marad.
Általában a víz az első elem amivel kapcsolatot teremt az ember ,de vannak kivételek. Például ha valaki sokkal közelebb áll a tűzhöz valószínűleg nem a víz lesz az első elem ami elfogadja. De mire elér egy szintet a sámán már mind a négy elemnek a jó barátja.

További jó estét. 

                                                                                                                  W.S.