2012. március 11., vasárnap

Természet a lakásban


Üdvözlök minden kedves olvasót!
„Hogy érthetném meg a természetet ,ha világ életemben panelben laktam?”
Ezt a kérdést évekkel ezelőtt egy fiatal ember tette fel nekem és azóta is szeretem ezt a témát hiszen  a válasz maga a megismerés felé tereli az embert.
Még a legnagyobb városban is lehetőségünk van a természet jeleire figyelni. Látjuk a levegőben a madarakat, az utcán az állatokat, a fákat a parkokban vagy az utak szélén és a saját szobánkban a szoba növényeken. A természetet akárhol megtudjuk ismerni ,ha figyelünk rá és meg is akarjuk érteni. Persze ez idővel úgy is azzal jár ,hogy vágyunk ki a természetbe és lassan de biztosan igényelni fogjuk a háborítatlan természet közelségét is.
Most kifejezetten a szoba növényekről fogok szólni és ,hogy miket lehet rajtuk észre venni.
Mikor belépek egy szobába az első dolog amit akaratlanul is a szemem keres az a növényzet. Ha művirágok vannak az nekem kifejezetten negatív élmény, hisz ezek szerint igénye lenne a növényre de valami oknál fogva nem hajlandó élő növényt a terébe helyezni. A növényeken látszik és érződik belőlük ,hogy milyen környezetük van. Ha lehangoltak ők is ezt árasztják ,ha vidámság és öröm van belőlük is ez árad. A növények beszédesebbek mint az első ránézésre gondolnánk. És befolyással vannak ránk. Mind színükkel mind tartásukkal és kisugárzásukkal.
Most pár növényt mutatok be nektek amiket könnyű tartani otthon. De a könnyű az nem azt jelenti ,hogy nem kell foglalkozni velük. Tessék szeretni őket.

Szobai Futóka (Epipremnum, Scindapsus sp.)
Szerintem őt a háztartások 80%-ban megtaláljuk. Igazán megbízható hálás és dekoratív növény. Futó növény szóval ne lepődjünk meg a több méteres hajtásokon idővel. Világos vagy félárnyékos helyet szereti (és félévente egyszer illik lezuhanyoztatni), és 15-20fokos hőmérsékleten érzi jól magát. Télen kevésbé nyáron viszont bőségesen öntözzük. Szereti a magas páratartalmú helyeket.



Nyíllevél (Syngonium sp.)
Ő is egy kúszónövény. Hasonlít közeli rokonára a filodendronra. Nagyon jól mutat függő kosárban vagy moha karóra felfuttatva.  A tarka levelű fajták világos nem napsütéses, a zöld levelűek félárnyékos helyet kedvelnek. Az átlagos meleget kedvelik ,de télen se tegyük 6foknál hidegebb helyre. Mérsékelten öntözzük tartsuk mindig nedvesen a földjét. Időnként permetezzük a leveleit vízzel hogy a pára igényét kielégítsük.
Ezt a növény listát még bővíteni fogom a későbbiekben.
Nézzétek meg ,hogy nálatok mennyi és milyen növény van a lakásban. 

                                            W.S.