2012. április 1., vasárnap

Álomfogó

Sziasztok!
Most egy eszközt fogok bemutatni nektek. Miközben gondolkoztam eszembe jutott ,hogy egy kedves ismerős honlapján egy egész összeszedett kis cikk van erről.
Szóval ezt most ide "plagizálom". :D
Előszóban azt szeretném elmondani, hogy ez az eszköz nagyon nagy szerepet tölt be a negatív érzelmek és általuk keltett hatások ellen. Hisz már mindenki tapasztalta gondolom ,hogy egy rossz álom az egész napját elrontotta adott esetben.

Jó olvasgatást W.S.
 
Álomfogó

Írta és összegyûjtötte: Salem

Szinte mindenhol kapni már, ám mégis a legszebb az, amit mi készítünk. Ha történetét nem ismered, most elolvashatod. Aztán, ha kedvet kaptál elkészítheted magad. Legalul találod a készítésrõl szóló képet és nem sokkal felette a leírást is, ha nem egészen egyértelmű.

Eredete

Számos õslakos amerikai legenda szól a pókokról és hálóikról, ám az Ojibwe (odzsibvé) (más néven csippeva /Chippewa/) törzstõl ered az álomfogó.

Frances Densmore tanulmányozta az Ojibwe törzset, s írta le a következõt Chippewa Customs c. könyvében. "Ezek a tárgyak, melyek a pókhálót szimbolizálják, a gyermekek bölcsõje felett függnek. Azt mondják, hogy elkapnak és megtartanak bármi gonoszat, ahogy a pókhálója elkap és megtart bármit, ami kapcsolatba lép vele."

Ezek az "álomfogók" fa karikák voltak nagyjából 9 centiméter átmérõvel, s a hálót benne vörös pamutszállal fûzték, melyet vérpipaccsal és vad szilva belsõ kérgével színeztek. Késõbb az Ojibwe törzs felváltotta ezt egy egyszerûbb sötétvörös fonálra. Densmore megjegyzi, hogy hasonló hálós karikák a Pawnee törzsnél is elõfordulnak, melyek a Pók Asszonyt jelképezik, aki a bölényeket irányítja.

Az Ojibwe törzsnek, akiknek hagyományos lakhelyük a Nagy Tavak környékén volt, vannak õsi történeteik az álomfogókról, hogy hogyan jöttek létre, miért használják, és hogyan készítik.

Régen az Ojibwe nemzet õsi világában, a törzsek egy pont körül helyezkedtek el, amit ma Teknõs Szigetnek ismerünk. A legendáik szerint Asibikaashi (Pók Asszony) segített elhozni a Wanabozhoo bring giizis-t (Nap) az embereknek. Asibikaashi a mai napig hajnalhasadás elõtt megépíti különleges lakhelyét, s ha te is felkelsz, megláthatod hálójában hogyan kapja el a napfelkeltét.

Asibikaashi törõdik a gyermekekkel is, a föld népével. Amikor az Ojibwe törzs szétvált Észak-Amerika négy sarkában, hogy beteljesítsék a próféciát, Asibikaashi-nak nehéz volt megtennie az utat mindegyik bölcsõhöz, így az anyák, nõvérek és Nokomi-k (nagyanyák) vették át a mágikus hálók szövésének gyakorlatát az új csecsemõkért. Somfát használtak és olyan fonalat, melyet növényekbõl fontak.  A kör formája jelképezi azt, ahogy giizis minden nap megteszi útját az égen. Az álomfogó megszûr minden rossz bawedjigewin-t (álmot) és segít minden jó gondolatnak belépni az elménkbe,  mikor alszunk. Ha jól megnézed az álomfogót, a közepén mindig van egy lyuk, ahol a jó álmok átjutnak. A napfény elsõ sugarainál a rossz álmok eltûnnek.

Hagyományosan az álomfogóra tollakat is tesznek, a közepébõl is kiindul általában egy. Ez a lélegzést vagy a levegõt jelenti. Alapvetõ az élethez. Mikor a baba látja, ahogy a szél játszik a tollal, számára szórakoztató, s jó lecke is hogy mennyire fontos a levegõ. A tollak lehetnek bármely madártól, ám általában bagoly tollat és sas tollat használnak. Bagoly toll a bölcsességért (a Nõk tolla), sas a bátorságért (a Férfiak tolla). Ez nem azt jelenti, hogy nem szerint kell választanunk, hanem hogy figyeljünk arra, hogy milyen tulajdonságokat hív elõ a toll. A tollakat késõbb már nehezebb volt beszerezni, mivel más kultúrák "sikeresen" kipusztították a madarakat, s védetté váltak. Az Ojibwe törzs köveket kezdett el használni. Négy követ pontosabban, jelképezve a négy irányt. A felnõtteknek szánt álomfogókban általában nincs toll.

A legtöbb karika alapanyaga som és pamut a gyermekeknek, de nem azt jelenti, hogy így is marad. A legtöbb som kiszárad és a háló összehúzza az álomfogót. Ez jelenti a fiatalság múlandóságát. A felnõtteknek szánt álomfogók már más fonalból készül, s néha könnycsepp vagy hótaposó alakúak.

Készítése

1. Kezdj 60-180 cm-es friss somfával, vagy áztatott szõlõvel. Óvatosan tekerd körformába, nagyjából 9-20 cm átmérõvel. Te döntöd el, hogy mekkora legyen, de a hagyományos álomfogók nem szélesebbek egy felnõtt kezénél. Faragott karikákat is használhatsz vagy más fát is, de mégis az eredetit ajánlom.

2. Ha somot vagy szõlõt használsz, tekerd addig, míg nem egy erõs kört nem kapsz.

3.  Használj 120-480 cm hosszú erõs, de vékony fonalat. Hossza az átmérõtõl függ. Köss egy csomót a tetejére, úgy hogy egy akasztó is legyen, így fel tudod akasztani az álomfogót, ha kész.

4. Tekerd végig a fonalat, hogy megerõsítsd a karikád, s sima felületet kapj. Ha szeretnéd, hogy látszódjon a fa, akkor csak a gyengébb pontokon erõsítsd meg a karikát.

5. Az álomfogóban ugyanaz a minta ismétlõdik, szóval nem kell sokat bajlódnod vele. Kezdetnek tartsd a fonalat, majd lazán helyezd el a karikán. Vidd át a fonalat a hátához, hogy egy lyuk szabadon függjön és húzd vissza a lyukon a fonalat.

6. Ne húzd túl szorosra, mert összehúzza az egész szerkezetet.

7. A fûzések közti hely nagyjából 4 centisek legyenek vagy kicsit nagyobbak, hogy 7-13 fűzést készíts.

8. Az utolsó fûzés az elsõ szinten nagyjából másfél centire legyen a függő fonalától.
 
9. A második és a következõ szinteken az elõzõ fûzések közti részen fûzd át a mostani szintet.

10. Ahogy a minta kialakul, már látni fogod a pók hálóját munkádban.

11. A harmadik vagy negyedik szint környéken egyszerûen felfûzheted a gyöngyeidet, köveidet a fonalra majd folytathatod a fûzést.

12. Folytasd a fûzést a középpontig. Ekkor már egészen kicsik lesznek a fûzések, így nehéz lesz elkészíteni, de nem is baj. Fontos, hogy az álomfogód közepén legyen egy lyuk (a fent említett okok miatt).

13. A végén az utolsó fûzésed csomót formáljon, hogy jól lezárd a hálót.

14. Ekkor maradnia kell nagyjából még 16-22 cm-es fonálnak. Ne vágd le! Köss erre a közepébõl függõ fonalra 2-3 madártollat.

15. Fogj egy 3 cm-es négyzet textilt (hagyományosan nemezt, filcet) és tekerd rá a tollak száraira. Majd kösd rá jól.

16. Akaszd fel az ágyad fölé. Szép álmokat!



Forrás: