2012. április 8., vasárnap

Világok vándora

Sziasztok!

Mai írásom a világfáról és a világokról fog szólni.
Mikor azt halljuk ,hogy világfa mindenkiben megjelenik egy kép és egy fogalom is körvonalazódik. A világfa minden sámán kultúrában megjelenik a kelettől a nyugatig valamilyen formában. A keleti alapúak szerint a nap és a hold is a világfa koronájának a részei.
De mi is ez a világfa? Engedjétek meg ,hogy a saját szemszögemből mutassam be. Nem akarom azt vissza skandálni mit már a Wiki meg a több száz netes oldal megírt már. Úgy ,hogy inkább a saját tapasztalataimból  és a kút főmből merítek nektek.

A világ fa a világ 3 szintjét mutatja be. A gyökerek az alsó szintet az alvilágot, a törzse a fizikai valóságot, a koronája pedig a felsőbb világokat testesíti meg. Minden szintnek szerepe van az életükben. Mikor a minden napjainkat éljük a középső részen egyensúlyozunk. Mikor megbetegszünk az alsó szintekre kell lejutni ,hogy megtaláljuk a darabjainkat és vissza szerezzük. Mikor a bölcsességet keressük vagy a kapcsolatot az istenekkel a fa koronájába megyünk.
Minden szintnek megvannak a maga lakói. Az alsó részen a férgek, démonok és a rosszabb szellemek foglalnak helyet. Középen élünk mi. És a felső rész az ősök az istenek helye és a segítőké.
Sokak szerint az állatok szellemei is az alsó szinten vannak de ezt a nézetet én nem osztom mert tapasztalatom nem ezt mutatja. Épp úgy találkozni állatokkal a felső részen mint az alsóban. Sokak felosztják a világfa koronáját és gyökereit további szintekre is 7 és 9 ezt kultúrája válogatja melyik szám. Jómagam egynek tekintem. De tény ,hogy mélyebben és felszínesebben is belehet hatolni az alsó és felső világokba. Valószínűleg ezt képviselik a szintjeik is.
Mikor a sámán utazik a segítőivel vagy a felső vagy az alsó világokba utaznak. Attól függően mi az utazás célja.
Ha gyógyítunk a megoldást az alsó világokban kell keresni, ha testi ha lelki a baj. A sámánok világnézete az ,hogy a betegségek és a bajok a rossz szellemeknek köszönhetőek akik ellopnak darabokat a lelkünkből. Mikor gyógyítunk ezeket a darabokat szerezzük vissza. Ha bölcsességre vagy tanácsra van szükség azt a fa tetején keressük.
Az alsó világokban találkozhatunk önmagunkkal is. Az a negatív oldalunk ami gátol minket a boldogságban a sikerben. És találkozhatunk csalással és becsapással, amivel a rossz szellemek kiakarnak nyerni egy darabot belőlünk.
Mikor utazunk mindig kisebb nagyobb előkészület előzi meg. Nem ritkán fél vagy egynapos rákészülés. Mikor az alsó világba utazunk azt éjszaka tesszük, mikor a felső világokba azt nappal tesszük általában. De vannak kivételek csak ezek az alkalmas időpontok leginkább.
A világoknak megvannak a maga növényeik is például az alsó világoké a fekete üröm a felső világoké a fehér üröm.
A világfa egy kicsinyített mását megtaláljuk magunkban is ,ha a csakra rendszerünket megnézzük. Napfonat alatt az alsó rész napfonat felett a felső rész.
A világfa motívuma megjelenik nagyon sok díszítésben is pl. a sámándobon általában ez szerepel.

További szép napot mindenkinek!

                                                                                                                                   W.S.