2012. július 26., csütörtök

Ego

Sziasztok!


Mai témám az ego és az ezzel kapcsolatos spirituális élmények. Már hetek óta ezen a témán morfondírozok és arra kellett rájönnöm ,hogy ez nem egyszerű téma.
Minél többet járattam az agyam annál jobban bele gabalyodtam.
Na ,de miről is van szó és mi az oka ennek az összetettségnek.

A legtöbb spirituális út az ego megzabolázására, legyőzésére próbálja tanítani a követőit. Ugyan akkor az ego az ami lehetővé teszi számunkra azt ,hogy egy kicsit önzők legyünk és megtudjuk szerezni amit akarunk. Az önzés egy negatív jelentést hordozó fogalom, de azért ha ezt megvizsgáljuk kicsit jobban akkor önzés nélkül eléggé rövid életünk lenne. Gondoljunk csak bele ,hogy meddig is élne egy olyan ember akiben az önzés szikrája sincs jelen. Hiszen ha teljesen önzetlen valaki akkor akár az életét is oda adná egy éhes állatnak. Más kérdés, hogy ezt az állat elfogadná-e.
Na de vissza az egohoz.
Gondoljunk bele ,hogy szeretnénk-e vágyak nélkül élni. Személy szerint az én meglátásom most az ,hogy egy vágyak nélküli élet cseppet sem lenne kielégítő számomra. És mivel ezt látom és érzem ,így amikor az ego megsemmisítése szóba kerül már a gondolattól is csak elkezdek ragaszkodni az egomhoz.
Ugyan akkor ez a ragaszkodás egy félelemből fakad, hiszen (gondolom nem én vagyok így ezzel egyedül) látom, hogy ha az ego eltűnne bizonyos számomra most fontos célok elérhetetlen távolságba kerülnének. Ilyenkor pedig beindul a szellemi kötélhúzás.
Arról nem is beszélve, hogy meglátásom szerint az ego az alapja a céltudatosságnak. Márpedig célok kellenek mindenkinek akkor is ,ha valami elvakult spirituális utat követ, ha más nem az hogy az úton jár. Minél inkább támadjuk saját egonkat annál inkább romboljuk magunkat így.
Ámbár!
Lehet ,ha sikerül ezen az időszakon átverekedni az embernek magát teljesen más célok jelennek meg amik boldoggá tesznek (ego nélkül hogyan?).
Jelenleg most a legjobbnak én azt látom, hogy nem az ego legyőzését vagy elpusztítását kell megcélozni, hanem egy egyensúlyt kell teremteni. Szerintem az ego, hasznos társunk lehet ,ha megtanuljuk kezelni és nem hagyjuk eluralkodni.
De vajon uralhatjuk teljesen?

Hát jó elmélkedést! :D
        Szép estét!
                                                                                                                                    W.S.